Selecteer een pagina

Het is Paasweekend en heerlijk weer. Maar om 10 uur staan de kinderen als vanouds alweer enthousiast voor de deur van de Coderdojo in Nieuwerkerk aan den IJssel.

We gaan van start en voor anderhalf uur zijn de kinderen Ninja’s en de vrijwilligers mentoren. Zo werkt dat bij de Coderdojo.

Vandaag staan Arduino, Minecraft en Bloxels op het programma.

Bij de Arduinohoek wordt geëxperimenteerd met een kaartlezer. Met het ene kaartje word je welkom geheten om binnen te komen. Met het andere kaartje wordt de toegang geweigerd. En dat alles wordt door de kinderen zélf geprogrammeerd, met een beetje hulp.

Anderen bouwen een auto en programmeren de Arduino zó dat de auto bij het rijden een zwarte lijn (met bochten) op de grond volgt.

Aan de andere kant van de Arduinotafel wordt gewerkt met een groot scherm met led lichtjes, die geprogrammeerd worden.

Bij Minecraft worden heuse commando’s gemaakt, waarmee de kinderen hun Minecraft figuur snel door het spel kunnen verplaatsen (teleporteren). Ook wordt een stappenteller gemaakt en leren de kinderen hoe ze een keuzemenu kunnen programmeren. Eigenlijk passen ze Minecraft een beetje naar eigen wens aan en dat is natuurlijk heel leuk.

Met de Bloxels wordt ook actief gewerkt. Hier valt op, dat de deelnemers elkáár steeds meer gaan helpen. Fanatiek worden spelletjes gemaakt met de gekleurde blokjes. Er wordt driftig geschoven met grond en water, er wordt op zoek gegaan naar muntjes en de strijd aangegaan met monstertjes.

Thomas komt, op weg naar de bieb, toevallig langs de Coderdojo en kijkt geïnteresseerd naar binnen. Er is nog een plaatsje vrij, dus mag hij direct even aanschuiven. Ook hij krijgt de smaak van werken met Bloxels al snel te pakken.

Krijg jij door het lezen van dit verhaal ook zin om mee te doen aan de Coderdojo? Dat kan: iedere derde zaterdag van de maand. Op 18 mei zijn er weer twee sessies van anderhalf uur ( om 10.00 uur en om 12.00 uur) voor kinderen tussen 7 en 17 jaar. Ervaring met programmeren is niet nodig en deelname is gratis.

Schrijf je snel in!